07 DecTill Maria, skillnaden mellan Öresundskliniken och Nordic IVF

Maria har skrivit till mig och frågat varför jag föredrar Nordic för Öresund. Hon står just i färd med att välja klinik. Jag tycker att det är en viktig fråga och att jag har ansvar att redogöra för mina upplevelser och erfarenheter. Först vill jag bara nämna att det är 3,5 år sedan vi gick till Öresundskliniken, sedan dess har de ju gått ihop med Cura och mycket kan ha förändrats, men detta är min erfarenhet.

Öresundskliniken var väldigt ”fin” och påkostad. Väntrummet var tjusigt med dyr kaffemaskin och konst på väggarna. Vid äggplocken fick man som ett eget hotellrum, med riktig säng och så. Läkarna var proffsiga och ingav förtroende. Men jag kände att det var en industri, otroligt opersonligt. Många sköterskor och man fick ingen personlig kontakt alls, inget varmt mottagande heller. Jag kände också att så fort återföringen var genomförd så var deras engagemang över och när jag ringde och ställde frågor så var jag till besvär. Det som fortfarande irriterar mig är att vi fick ut 6 fina embryo av vårt försök där. Ett återfördes och resten kasserades eftersom de ”inte gick att frysa”. De borde ha odlats vidare till blastocyster för att se om de gick att frysa senare. Men då kunde vi så lite och ställde inga krav. Idag kastar man inte embryo som lever och ser fina ut på dag 2, och det var nog inte alla kliniker som gjorde det 2011 heller. Oetiskt, tycker jag.

På Nordic är inredningen enkel, det luktar inte pengar alls. Kliniken är liten och jag fick snabbt bra kontakt med de två sköterskorna Eva och Annika. Deras engagemang är enormt, de behöver inte slå på mitt personnummer för att komma åt min historik -de kan den. Jag gillar starkt vår läkare, klinikchefen Pia. Hon säger som det är, inga krusiduller, men är samtidigt väldigt empatisk. Nordic IVF har den bästa statistiken i Sverige och chanserna att bli gravid där är nästintill det dubbla vid varje försök i jämförelse med RMC. De är bäst på frysåterföring med blastocyster i Sverige, och generellt väldigt duktiga på att odla fram just blastocyster.

När vi kom till Nordic tittade Pia i våra journaler och ändrade genast allt som RMC ordinerat. På RMC gick det väldigt dåligt för oss, trots att vi ju fick vår son. Han var ett embryo som ”inte såg så bra ut”. Vid första äggplocket fick vi ut ett ägg och vid det andra fyra. Ingenting gick riktigt bra. Pia såg direkt att jag fått för låga doser pga en notering om risk för överstimulering trots att jag aldrig visat tecken på det. Hon höjde doserna till normala nivåer och genast gick allt utmärkt. I IVF 4 och 5 går det att läsa mer om det. Men vid båda våra IVFer på Nordic har vi fått tre embryon till frysen.

När jag ringer Nordic och säger ”Jag känner mig så orolig idag, jag har så många funderingar…” så svarar de ”Vad bra att du ringde. Berätta vad du tänker på så reder vi upp det!”. Inför vår återföring nu så sa Annika ”Jag kommer inte att vara med på lördag, men du ska veta att jag tänker på er och håller mina tummar”. Det är guld värt. Jag vet att de hejar på oss.

2 Responses to “Till Maria, skillnaden mellan Öresundskliniken och Nordic IVF”

  1. nabbarochklor skriver:

    Ingen orsak! Det är skönt om jag kan hjälpa till på något litet sätt. Hoppas att du får samma fina erfarenhet av dem som jag, men det tror jag. Jag har suttit i väntrummet många gånger och hört dem besvara patienttelefonen och tjuta av glädje ver plus och trösta varmt och ömt när någon är ledsen. Så det är nog inte bara jag som känner mig speciell där :-) Hör gärna av dig och berätta hur det går för er!!

  2. Maria skriver:

    Jag tackar och bugar STORT!
    Är så tacksam för att du tog dig tid.
    För mig känns valet enkelt nu!
    Kram

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu