06 MayMånga omogna ägg… precis som jag var rädd för!

Igår skulle kliniken ringa mellan 10-12. Vi satt här i stugan och var nervösa varje minut. Till slut var klockan tolv och ingen hade hörts av. De svarade inte heller när vi ringde. Katastroftankarna började tränga sig på. Tänk om alla äggen varit omogna och att de nu hade möte om hur de skulle gå vidare med oss. Tänk om strömmen och reservaggregaten lagt av så att alla ägg blivit förstörda. Tänk om…. Jag hade helt sjuka tankar. Till sist lämnade vi stugan och tog en tur till lekplatsen med Lille E och lille hunden. Det  var underbart skönt nere vid vattnet. Lite ruggigt väder men friskt och lugnt. Befriande att vara hemifrån.

image

Vid 13.30 fick jag tag i kliniken. De hade glömt bort oss. Jag hade svårt för att dölja min irritation. Det värsta är inte tiden vi gick och väntade utan att det påverkar hela mitt förtroende för vår ”nya” klnik, som vi lägger allt i händerna på. Sköterskan berättade att fem av de tolv äggen var omogna och att sex av de resterande sju hade blivit befruktade. Jag blev innerligt besviken. Vi har aldrig haft mer än två omogna ägg innan. Jag sa till sköterskan att jag påpekat redan i torsdags, när de bestämde dag för äggplock, att det kändes väldigt tidigt både med hänsyn till våra andra äggplock men även eftersom de flesta äggblåsorna bara var 10 mm i torsdags. Jag förklarade att detta aldrig hänt mig innan och att jag inte kan tro att det beror på annat än att man valt att plocka äggen en eller två dagar för tidigt. Sköterskan lovade att framföra detta till vår läkare och satte sedan upp oss på en tid för återföring på lördag.

Det tog flera timmar innan jag var på banan igen och kunde känna lite förhoppning om att sex embryo ändå kan vara tillräckligt. Vi är åtminstone kvar i plan A, det vill säga blastocystodling.

På kvällen åkte vi in till Falun och åt världens godaste amerikanska pizzor, hyrde filmer och köpte lösgodis. Sen åkte vi hem till stugan, kröp upp i soffan och såg Bilar 2 med E. Vi har det så himla skönt här!

På kvällen fick jag svar av underbara Dr O på mejlen. Han lugnade mig med varma ord om att detta kommer att gå bra och att det säkert finns en mening med detta också. Hans sätt att skriva och prata har en enormt lugnande effekt på mig. Jag tycker så mycket om honom. Han är en otrolig läkare och människa. Att han tar sig tid att skriva till oss, på sin privata mejl. Han tipsade om en god falukorv som är ett måste när man är i Falun och lite annat smått och gott. Det är stor skillnad på honom och läkarna på RMC i Malmö som inte ens tog sig tid att se oss i ögonen och besvara våra frågor.

Idag har vi varit ute på förmiddagen och lekt igen. När E har sovit middag ska vi nog åka till ett lekland i Falun. Han är så glad och busig, och älskar att vara på semester. Säkert känns det extra mysigt att vi alla är samlade på 30 kvm och är tillsammans hela tiden.

Nu ska jag strax ringa kliniken och fråga hur det går för våra små…

10 Responses to “Många omogna ägg… precis som jag var rädd för!”

  1. nabbarochklor skriver:

    Tack E! Alltid lika roligt att få en kommentar från dig! Vi hade en super rar sköterska innan äggplocket som hette Maria. Henne kände jag mig trygg med. Men när vi kom till receptionen möttes vi av en dam som hade noll kompetens i bemötande. Jag sa ”Hej jag heter L och vi har bokat tid för…” Hon lyfte inte ens blicken utan böjde sig bara fram och rykte körkortet ur min hand och började knappa in mitt personnummer. Jag fick kalla kårar och tystnade helt. Sen sa hon bara till oss att sitta ner. Hon verkade inte ens stressad utan prioriterade att småprata med en kollega istället för oss. För mig är det helt otänkbart att uppföra mig så både privat och i jobbet. Alla ska känna sig sedda och respekterade. Nordic i Malmö var väldigt duktiga på det, och jag har längtat tillbaka dit många gånger nu. Men, men. Vi får se hur det går nu!
    Kram

  2. nabbarochklor skriver:

    Hej Tess! Jag har nog varit väldigt otydlig. Jag tycker att sex befruktade ägg i sig är väldigt bra. Men inte i förhållande till antalet ägg som de fick ut denna gången. Vid våra IVFer har vi fått ut 10, 1, 4, 10, 15 och 12 ägg. I samma ordning har antalet befruktade blivit 9, 1, 3, 9, 13 och så nu 6. Du kanske förstår vad jag menar? Ju fler äggblåsor som punkteras desto smärtsammare äggplock, desto mer värk efteråt och större risk för överstimulering. Det känns rysligt onödigt att råka ta ut äggen för tidigt så att antalet omogna blir så stort. Därför var jag besviken. De mogna äggen har vi väldigt bra befruktningsfrekvens på, fast med ICSI. Typ 80-90% och det är jag oändligt tacksam över. Jag vet att många har det kämpigt just i det momentet! Ja, du har rätt -gråskalan är oändlig! Det är dumt att jämföra med andra, men svårt att låta bli. Det bästa är att bara jämföra med sina regna resultat. För oss var detta vårt nästbästa äggplock någonsin, men med utan tvekan allra sämst kvalitet på äggmognad.
    Man har så mycket tankar i detta. Trots att ingenting egentligen räknas, förutom
    ETT perfekt embryo.
    Kram

  3. Tess skriver:

    Hej
    Det är väldigt intressant att se vilka olika referensramar vi alla har. Du tycker att 6 befruktade ägg är ett dåligt resultat. Enligt mig är det ett fantastiskt resultat. Jag hoppas på att jag åtminstone ska få ett ägg befruktat och kunna få en återföring.
    Precis som du själv skrev inser man inte att ens vita vägg inte är så vit förens ngn håller upp ett vitt papper bredvid som visar att väggen är ganska grå.
    Jag inser att mina chanser att lyckas är väldigt små när jag ser ditt vita papper bredvid min gråa vägg.
    Samtidigt inser jag att min vägg är så otroligt vit jämfört med de som förblev barnlösa.
    Jag menar inte att man ska jämföra, utan att man naturligt har sina referensramar och dessa är väldigt intressanta och kan ge perspektiv.
    Jag tycker det var ett bra resultat och håller mina tummar hårt för dig.
    Stort kram.
    PS. Fantastiskt fin bild på, vad jag förstod, dig och sonen : )

  4. E skriver:

    Jag håller tummarna för era sex embryon. Vi gjorde vår utredning i Falun och var inte heller imponerade över deras bemötande. När vi kom dit gick de bara iväg med sambon utan att förklara nåt för mig. Själv fick jag sitta nervös och frågande 15 min i väntrummet. Staffan levererade vår dom om infertilitet och gjorde det på ett bryskt sätt. Bara för att sambon sa att han tränade frågade Staffan honom flera gånger om han höll på med doping (för att det skulle förklara spermaprovet). Han lirade inte på när sambon sa nej. Vår magkänsla efter besöket var att välja en annan klinik för vår ivf. Nu tror ju jag att det kommer gå bra för era embryon. Vi hade ju fyra befruktade och en av dem sparkar för fullt i min mage nu. Jag hoppas att ni inte behöver bli besvikna på Falun mer. Kram

  5. nabbarochklor skriver:

    Tack Sofia! Jag tar till mig att du tycker att sex stycken är jättebra. Jag förösker att tänka lika positivt… Kram

  6. nabbarochklor skriver:

    Ja! Eller hur Johanna?!! Skitdåligt! Jag är så irriterad på dem. Det känns nonchalant. På Nordic i malmö hade man kontakt dag 1, 2, 3 och 5 efter äggplock för att få besked om hur embryona mådde. Men här verkar det som att vi bara ska få besked vid insättningen. Jag har föröskt få tag i dem idag men det är omöjligt att komma fram på deras telefon. Jag är inte imponerad hittills. Skönt att du tycker att sex är många. Jag är nog bortskämd från våra andra försök. Kram

  7. nabbarochklor skriver:

    Tack A! Ja, jag borde kanske vara nöjd.

    I vecka nio är det inte längre bara som en riklig mens tyvärr. Jag fick riktigt värkarbete och krystvärkar. Först kom hinnsäcken ut och det var jobbigt, men jag trodde i alla fall det var över då. Den belv liksom kvar inne i slidan så jag var tvungen att ”ta ut den” själv. Ett dygn senare kom det ut en stor klump. Jag bara kände en kramp och hur någon liksom tryckte till. När jag gick på toaletten hade det kommit ut en clementinstor klump som såg ut som moderkaka. Enligt gyn var det livmoderslemhinnan. Jag hade panik då och kände mig väldigt ensam. Medicinen som används vid kemisk abort heter Cytotec och är väldigt kontroversiell iom att det är en magsårsmedicin egentligen. Googla gärna och ta ställning. Jag hade ingen aning om det. Om du väljer kemisk abort ändå så se till att du får ordenligt smärtlindring med dig hem. Jag fick tramadol och det behövdes verkligen eftersom värkarna var starka.
    Kram igen. Önskar att jag inte behövde skriva dethär till dig…

  8. Johanna skriver:

    Fy vad dåligt att de glömde ringa er! Ni som åkt ända från Skåne och betalar dyra pengar för privat vård. Också är man skitnervös. Också ringer de inte!! Inget bra betyg. Men ändå många ägg så det här kommer gå finfint!! Heja heja :)

  9. A skriver:

    Du låter lite besviken men jag måste ändå säga grattis till era 6 befruktade ägg! Nu fortsätter jag att hålla tummarna för er!

    Posttraumatiskt stress, nej det vill man ju inte gärna hamna i. Men var du kanske längre gången än mig? Min böna är bara ca 5 mm stor så tänker att man inte märker av det så mycket mer än en lite rikligare mens? Men jag vet inte…
    Tack för infon om IL. Nu är det bara hoppas de lyssnar och jag får det utskrivet. Annars får jag fixa på annat sätt. Jag kommer inte att ge mig.

  10. Sofia skriver:

    Tråkigt med många omogna men 6 stycken är ju ändå jättebra. Man vet ju inte hur det gått annars heller, då kanske vissa blivit dåliga av att det gått för lång tid. Hoppas ni får fina blastocyster av dessa nu!
    Kram

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu