09 MayEmbryotransfer i Falun, sista dagen på vår IVF-resa!

Jag sov inte så gott i natt, den där nervositeten bet sig fast vid midnatt. Jag satt uppe länge och slökollade på en film och googlade förstås… massor om IVF. Som alltid när oron slår till. Men till sist bestämde jag mig för att gå och lägga mig i sängen och göra en mindfullnessövning och det funkade ypperligt. Jag minns bara att jag tänkte på andningen och sedan måste jag somnat.

Imorse vid nio kom jag fram till akupuntören i Falun. Då hade jag återigen den där svindel-känslan av krypande oro och rastlöshet. Jag togs emot med enorm värme och fick börja med att berätta om mig själv. När jag i korta drag återgav vår historia så fick barmorskan Mona, som alltså vidareutbildat sig till akupunktör, tårar i ögonen. Sedan sa hon sådant som jag verkligen behövde höra, att hon förstod att min barnlängtan är så innerlig och djup, att jag är beundransvärt modig som vågar ta risken igen. I hennes spegling av mig kunde jag se min egen styrka, den som annars är så svår att se och erkänna då jag känner mig så liten. Hon sa att hon inte tvivlar på att jag kommer att lyckas men att jag behöver hjälp så att jag kan må bra under tiden, både under ruvningen och NÄR jag är gravid upptill vecka 12.

Sedan satte hon långtidsverkade nålar, jag skulle vilja kalla dem stift, eller pluggar, i mitt vänsteröra (det syns bara ett på den vänsta bilden, en svart prick). De kommer att sitta i cirka två veckor och trillar ut själv. Hon satte en på punkten för livmodern, en för mjälten (som enligt kinesisk lära står för att hålla kvar något i kroppen), en i själens port och så tror jag något med hjärtat, en ”valium”-nål för att motverka inre stress och så en för bättre sömn. Jag ska inte ljuga, det gjorde ont att sätta dem, som att ta hål i broskdelarna i örat och det krasade rejält. Därefter satte hon ett tioltal vanliga akupunkturnålar i vardera öra, som har trillat av under dagen, och så fick jag lägga mig ner och vila med värmekuddar över mig. Jag var rädd att oron skulle slå till då, men det gjorde den inte. Jag var så skönt groggy och lugn. Mona kom in och pratade lite med mig om sin sommarstuga och sin dotters hundar, det var nästan som att lyssna på en godnattsaga. Mysigt och tryggt. Jag ska kolla upp om det finns en bra öronakupuntör i Lund eller Malmö, det kan vara värt mycket att må så här bra oftare.

Öronakupunktur IVF, återföring.

Öronakupunktur IVF, återföring.

Jag har ju inte trott på det här med akupunktur innan, men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. När jag gick ut från hennes klinik och ringde maken så var jag så fnittrig och glad att jag inte kunde häva ett bubblade skratt. Jag bara skrattade och skrattade, så där som när man inte kan sluta. Det var länge sen jag kände så, och skrattet smittade av sig så att maken skrattade minst lika mycket i andra änden.

När vi sen sammanstrålade och gick in på kliniken var vi båda så glada och upprymda, istället för nervösa och spända. I väntrummet var radion på och maken frågade om det var jag som fick kanaler via mina öronnålar. Vi skrattade så mycket att jag var tvungen att förklara lite för det andra paret i väntrummet och visa ett av mina Pigge Piggsvinsöron.  Men Lille E förstod inte vad vi skrattade åt, han tyckte att jag var så fin. Mamma har öronvingar, sa han, sånna vill ja åsså ha! <3

Vi fick vänta i nästan en halvtimme över utsatt tid, igen. Och trots vårt goda humör var de sista minutrarna väldigt jobbiga. Till sist fick vi komma in alla tre, Lille E helt sockerstinn efter två koppar varmchoklad och två pepparkakor från väntrummet -inte så bra, och läkaren Staffan Nilsson tog emot oss. Jag bad om ett snabbt besked om hur det gått, men sådan är inte Staffan. Han är lite som skalman, pratar långsamt, rör sig långsamt och hatar säkert ordet skynda. Ni ska få se här på datorn, svarade han. Och sen kom världens utläggning och redovisning av tabeller som vi tyvärr båda inte kunde lyssna på eftersom vi var helt fokuserade på att leta upp VAR I H-LVETE det stod HUR MÅNGA embryo som levde. Extremt dumt upplägg, tycker jag.  I början av min egen ”karriär” fick jag själv lära mig av en klok jurist att när man skriver ett beslut till en enskild person så är det ytterst viktigt att man börjar med det personen vill veta, det vill säga om beslutet är bra eller dåligt för dem, annars kommer de inte ta till sig motiveringen utan bara skumma efter beskedet. Juristen kallade den andra typen av beslut Danielle-Steelbeslut, när beskeded kommer sist.

Jag tyckte att Staffan gav oss en Danielle Steelversion idag. Och plötsligt viskar maken till mig ”Två embryon lever”… Näää, ville jag viska tillbaka, inte enligt min slutledningsförmåga. Men vi delade alltså samma tankar. Varje embryo hade en rad med siffror, 1-3, i varje ruta. Tydligen bedöms de alltså ändå varje dag. Två embryon hade röda kryss och sedan tog det slut med siffror, fyra embryon hade siffror fram till slutet varav ett en grön bock. Till sist sa Staffan ”Och det här är embryot som vi valt ut idag” och pekade på den gröna bocken som hade en 1 och 2 i betyg. 1:an var kvalitet och 2:an var storlek. Enligt Staffan hade den inte hunnit växa till sig till en 1:a i storlek med skulle sannolikt göra det inne i livmodern redan till eftermiddagen. Sedan berättade han att ytterligare tre blastocyster lever och att två av dem ser bra ut och det tredje ”sådär”. De skulle bedömmas senare om de kan frysas in eller inte, men chanserna var goda. Vi får BREV hem om det. BREV!! Verkligen? Jag sa inget, men jag ringer dem på måndagmorgon och frågar. Ovisshet är inte min grej.

Vi fick se en film om visade vårt embryos utveckling från EmbryoScopet, ja ALLA embryo ligger i ett sådant. Tack!! Filmen var så häftig. Att se min och makens cellkärna smälta ihop till en, för att sedan dela sig i så många steg för att bli en perfekt blastocyst. Otroligt häftigt! Återföringen gick bara bra.

Sen gick vi till apoteket och hämtade ut prednisolonet (ajdö sömn och sinnesro) och Crinone. Staffan lät mig gå över Lutinus, vilket jag är tacksam för. Annars hade det bara varit en tidsfråga innan jag fick svampinfektioner igen. Lutinus är inte heller min grej.

Därefter blev det slapp i stugan hela eftermiddagen. Vi hann också med en lekstund vid vatttnet och grillning ikväll. Nu städar vi stugan och packar ut i bilen. Det känns sorgligt att åka härifrån. Jag har trvits så himla bra här. Otrolig avkoppling från allt det jobbiga som skett därhemma. Jag kan verkligen rekommendera andra att göra en IVF-resa och komma hemifrån, allt har varit lättare att hantera. Och som sagt, resan till trots, fint boende och god mat, så har vi sparat 8-10 000 kr jämfört med en behandling i Skåne på Nordic IVF.

Hejdå IVF-Falun!

Hejdå IVF-Falun!

8 Responses to “Embryotransfer i Falun, sista dagen på vår IVF-resa!”

  1. nabbarochklor skriver:

    Hej Susanna! Alltid lika roligt när du skriver! Jag prenumererar på dina inlägg nu och får dem i mejlen, så jag har koll på dig. Det är så skönt att veta att det går bra för dig nu. jag läser inga bloggar just nu annars. Försöker aktivt begränsa min tid på internet. Det var fantastiskt skönt att läsa att proverna var normala. En vän till mig har gått igenom precis samma sak, men det ville jag inte skriva till dig när du var mitt uppe i det. Hennes foster var för litet och hade märklig huvudform, men är en väldigt söt och go unge idag. Otroligt nervösa dagar dock. Fy!
    Det där med brev verkar ju vara vanligare än vad jag trodde. Undrar varför? Det går ju snabbare att ringa, för båda parter. Ta hand om dig du med, och om din lilla solstråle i magen <3 KRAM

  2. nabbarochklor skriver:

    Hej A! Då tänker jag på dig idag <3. Hoppas att allt går så bra som det kan och att du får ordentligt stöd av bra personal. Hör gärna av dig och berätta hur det gått för dig. Jag förstår att det är kämpigt som tusan.
    Vilken tråkig läkare du stött på! Så har ingen sagt till oss, eller ens hintat om. Alla säger att det kommer att funka, bara kämpa på. Hur många missfall har du haft nu? Om jag fått höra det så hade jag blivit superledsen. Om ni har råd så tycker jag att Grekland är en bra idé. Annars så kör på Falun ni med och se till att få alla mediciner jag fått! det är väl dem man får i Grekland också? Stor kram till dig!!

  3. nabbarochklor skriver:

    Ha ha :-) Tack Azielle!! Frivillig kram är ett nytt begrepp för mig, men du får en tillbaka KRAM

  4. nabbarochklor skriver:

    Tack Helena! På det stora hela är vi ändå nöjda med Falun. Och Staffan har jag inget emot, han är snäll och rar. Vid ET:n hade jag nog önskat mig lite snabbare besked. Men de är ju så vana och glömmer nog bort hur otroligt nervösa patienterna är! Ja, Falun skiljer sig i mycket från de andra klinikerna vi varit på, men vi kan absolut tänka oss att åka dit igen. Nu vet vi rutinerna och kommer inte att förvänta oss någon information eller särskild kontakt, då blir det nog lättare. Tack för att du tänker på mig. Jag behöver all styrka jag kan få!! Kram

  5. Helena skriver:

    Hej, det är så tråkigt att läsa att ni känner att ni inte bemötts så väl i Falun. Vi är ju supernöjda men jag kan förstå att om man som ni är van att få mycket mer uppdateringar så blir det ju jobbigt med Falun som inte berättar så mycket alls. Vi har ju aldrig varit någon annanstans så vet ju inget annat. Vi har dock alltid blivit väl bemötta. Jag vet att jag också har känt ibland att Staffan är lite kort i tonen men det är nog hans sätt. Han lyssnar dock alltid på vad jag har att säga och förklarar. Jag litar dessutom fullt ut på dem och för mig är det nog det viktigaste vilket också gjorde att vi fortsatte att gå där när vi har en massa kliniker närmare. Jag hoppas att det är er tur nu och att ni ska slippa göra resan upp till Falun igen om det inte är för att göra syskon om några år, till lilla E och den som nu flyttat in :) Jag håller tummarna och tänker mycket på dig! Stor kram Helena

  6. Azielle skriver:

    Vad härligt med så mycket positiva känslor innan återföringen. Nu håller jag alla tummar och tår för att det här ska gå hela vägen!
    Stor frivillig kram!

  7. A skriver:

    Gud vad drygt det låter att inte få veta nånting. Jag hade också blivit galen! Men fördelen är ju alla extra behandlingar du får här. Nu har ni ju verkligen gjort allt. Hoppas så åt er nu att jag storknar!!
    Själv har jag precis varit på sjukhus och tagit en förberedande tablett. Det blir att jag tar cytotec på tisdag, men kommer få hjälp på sjukhuset tills lilla bönan kommit ut..,
    Har haft en bra läkare på spec Mvc som hjälpt mig mycket nu. Men fick känslan nu att hon gett upp hoppet på oss. Hon tyckte jag skulle ställa in mig på att det kanske inte blir fler barn. Och du vet säkert hur ont det känns att höra. Fick en remiss till Lennart Blomqvist, ännu en ”missfallsexpert”. Men jag känner lite så här, bye bye svikar Sverige, och hej Grekland! Kommer göra immuntestet och få behandling där. Fast besluten att det kommer lyckas.

  8. Susanna skriver:

    Hej. Jag har inte varit inne här på ett tag men nu ikväll har jag suttit och läst i kapp massor. Blev så glad när jag läste om ert beslut att åka till Falun och att du skulle få alla de mediciner du länge frågat om. Sen med dåligt bemötande, förseningar och glömda samtal känner jag mig lite besviken på dem å dina vägnar. Jag vill säga grattis till ruvningen, för det är ju något fint och bra men jag förstår att den närmaste tiden inte kommer vara lätt för dig med alla de tidigare erfarenheterna i bagaget.
    Du frågade i ett annat inlägg hur andra kliniker gör i ”mellandagarna”. Vid vår första IVF genom landstinget blev det återföring på dag 2 och vi fick inte reda på förrän i op-salen hur många embryon som överlevt och blivit befruktade. Nästa gång privat ringde en ssk på dag 1 och berättade att sju av tio blivit befruktade och vi fick tid för återföring av en blastocyst på dag 5 och fick sen brev hem om hur många som hamnade i frysen. Vid IVF 3 fick vi tid för ET på dag 5 men blev sen panikinringda till dag 3 för att det ”inte såg så bra ut” och fick reda på först där hur många som levde och sen brev hem igen med antal till frysen. Förstår av det du skriver att klinikerna gör väldigt olika. Jag har som sagt inte förväntat mig mycket till rapportering i mellandagarna, självklart har vi varit nyfikna och nu senast oroliga, men det är ju inget vi kan göra för att påverka resultatet. Och att vänta kanske fem dagar på ett brev har inte stört mig. Men jag förstår om du känner annorlunda.
    Jag hoppas du tar hand om dig! Kram

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu