23 AugKläckning i IVF-maskinen!

I veckan kläckte hönan Lotta en endaste liten kyckling. Precis som vi misstänkte så hade hon ruvat lite slarvigt igen, dock så gott hon förmått. En kyckling var ju bättre än noll vilket det blev i juni. Vi blev lite stressade då äggen i äggkläckaren, höns-IVF:en,  hade 5 dagar kvar till kläckning. Lotta har nöjt tagit hand som sin söta lilla kyckling, medan damerna i flocken avundsjukt tittat på!

image

Igår såg vi att äggen började kläckas. Det var oerhört spännande. Det första ägget följde jag, maken och M under hela kläckningen och hurrade glatt när vi såg en frisk liten höna titta fram. Sex av de femton äggen är av en ras som heter Cream Legbar och där hönor har svarta streck över ögonen när de kläcks. Imorse när vi vaknade hade fyra kläckts, en tupp och tre hönor. Därefter har det tickat på hela dagen och just nu kläcks det nionde underverket.

Cream legbar, nykläckta kycklingar.

Cream legbar, nykläckta kycklingar.

Ikväll var det dags att se om hönan skulle acceptera att adoptera de kycklingar som kvicknat till och torkat. Jag och M väntade till Lotta gått och lagt sig med sin kyckling och sen tassade vi ut med två pipande ungar. Lotta rusade upp ur redet så fort hon hörde pipen och mötte oss vid gallret, kluckandes och dansades med vingarna nere, så som en hönsmamma gör. När jag satte in händerna till henne så var jag rädd att hon skulle hacka mig, hon var så brydd över kycklingarna. Och så fort jag släppt dem kallade hon dem till sig som att hon varit av med dem länge. Hon släppte in dem under sina vingar, lade sig till rättta med ett nöjt kurr och stirrade på mig som att hon sa ”Ta adrig mina kycklingar ifrån mig igen!!”. Jag och M bevakade henne tysta i mörkret en stund och sedan gick vi in och hämtade två kycklingar till. Samma ritual utspelade sig igen. Lotta var förbannad på mig över att jag snott hennes barn och tog tacksamt ”tillbaka dem”. När jag tänker på adoption så tror jag att det hade känts så för mig med om vi adopterat, som att det varit min unge hela tiden och att jag letat hela mitt liv för att hitta den.

Lotta är själv en koppar maran, ikväll har det kläckts en liten söt silver maran. De ser ut som små pingviner när de kläcks. Här har den somnat, utmattad efter kläckning, på rygg! Imorgon ska den få komma ut till sin mamma!

Nykläckt silver maran, sovandes.

Nykläckt silver maran, sovandes.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu