10 AugRuvardag 4, FET blastocyst, dags för sista etappen.

Idag tog jag chansen att ta en paus från allt grubbleri. Jag åkte till Helsingborgs auktionsverk och bänkade mig för sommarauktionen, sen satt jag där och övervakade alla 1500 utrop. Jag älskar auktioner. Det enda det finns utrymme att tänka, mellan de snabba utropen pch budgivningarna är ”Åh, den var fin”, ”wow, billigt!”, ”Jösses så ful! Hur kan man betala så mycket”, osv. Dessutom gjorde jag ett par fynd! Mamma var med mig, hon vet inget om vårt embryo, men hon vet att vi gör försök genom kliniken att få ett barn till. Jag vill bara inte prata om det i vardagen. Det är skönt att kunna rymma från det. Och idag var en rejäl verklighetsflykt. Jag fick upp huvudet över ytan och hämtade andan igen så som man gör när man vet att man snart måste dyka ner igen. Och nu har jag dykt ner i det kalla, oroliga vattnet igen. Hoppas att jag hittar min skatt i slutet av veckan.

Jag räknade dagarna på vägen hem. Ruvardag 4 känns så oskyldigt och ”lugnt”. I samma stund som jag insåg att jag är på dag 23 i min 28dagars långa menscykel så drog hela magen ihop sig i total kramp, väldigt lik rejäl tentaångest. Nervositet deluxe. Jag är extremt tacksam att det är semester. Snart börjar min oro inför att börja småblöda. Det ska bli skönt att kunna springa på toa så ofta jag vill och gråta när/om det behövs.

Samtidigt har jag också insett att mitt bloggande om diet i samband med IVF kan bygga upp press hos er som läser. Ännu ett krav och en ångest som ska in i pusslet. Därför vill jag bara passa på att påpeka följande:

1) Det är embryot som till allra största del avgör, inte miljön i livmodern!

2) Det är bara en studie som än så länge fått resultatet att kosten påverkar IVF-resultatet. I forskningsvärlden betyder en studies resultat inte mer än att det kan löna sig att forska mer inom området. För att det ska vara säkert måste samma resultat upprepas många gånger.

3) De flesta kvinnor i I-världen äter socker varje dag och blir gravida utan problem.

4) Om det är för jobbigt att undvika socker och innebär stor stress så är det säkert mer hälsosamt att leva som vanligt under IVF:en.

För min del är det intressant bara av den anledningen att IVF nr 5 gick så fantastiskt bra och jag kan inte utesluta möjligheten att det berodde på att jag tillfälligt ändrade min kost. MEN det tål att nämnas att jag var långt ifrån sockerfri då! Jag använde inte kvarg istället för sötad yoghurt och jag åt några bitar 70%-ig choklad när jag var extremt godissugen eller deppig. Det jag slutade med var okynnesätande av godis, samt allt intag av läsk och fika. Jag ökade proteinintaget genom att ta mindre pasta/ris/potatis på tallriken och öka andelen av det proteinrika. Jag behöver något praktiskt att fokusera på nu. Jag vet att jag till allra största del är maktlös inför resultatet, men det känns skönt att låtsas (och ibland tro) att jag kan påverka chansen pytte lite.

Så stressa inte. Njut av det som gör dig glad i din IVF-vardag. Hitta din egen väg att hantera stressen, välj det som funkar bäst för dig!!

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu