29 DecVecka 37. Förberedelser i sällskap av ständig oro…

Jag förstår att vi börjar närma oss slutet av resan nu. Någonting i kroppen är annorlunda. Jag är tröttare, tyngre, känslig och gråtmild. Jag vill vara ifred, slippa distraktion och krav. Det stressar mig när något annat än familjen kräver mitt fokus. Samtidigt kämpar jag med oron som tycks växa igen. Den som varit stabil och på en jämn nivå sedan jag började känna hans rörelser varje dag. Jag har vant mig vid att leva med oron och att hantera ilningarna längs med ryggraden när rädslan kryper på, men nu kommer det tätare och starkare igen. Det uttrycks annorlunda. Istället för att springa på toaletten och få ångest av att dra ner trosorna av inbillning av att det ska rinna blod, så kommer rädslan istället som svar på en känsla av att det är stilla i magen. Det innebär att jag blir rädd, utan förvarning, varje gång bebisen sovit en stund där inne. Det känns inte som att min tanke styr känslan, utan tvärtom kommer känslan först. Sen förstår jag att det varit lugnt en stund. För nuförtiden tänker jag ju inte på varje rörelse han gör därinne. Hans rörelser är lika naturliga som mina egna. Istället för att springa till toaletten och kolla trosorna måste jag nu lägga handen på magen och buffa försiktigt på honom tills jag känner ett svar, att han lever. Men oro och rädsla är trixiga känslor, de försvinner ju inte lika fort som de kommer. De kommer som iskalla, intensiva blixtar och försvinner långsamt som ett regn. Efteråt är det vått och kallt på insidan länge.

Överallt tycker jag mig höra talas om och läsa om bebisar som dött i slutet av graviditeter eller vid förlossningar, vilket bekräftar att min oro är skälig. Samtidigt vill jag inte känna såhär. Inte nu, inte när vi äntligen är här!

Imorgon ska min mamma passa Lille E så att jag och maken får egen tid att fixa med det sista. Vi ska köpa ny spjälsäng och lite tillbehör, samt ett klädset i storlek 50 till BB. Kanske hinner vi också beställa det sista till köket som vi började renovera i höstas men som stått still eftersom E är hopplös att ta med sig in i ett byggvaruhus. Vi behöver bestämma beslag och bänkskiva, och det tar ju inte fem minuter!

Den senaste veckan har jag börjat färdigställa packningen till förlossningen. Jag har köpt två tunna och sköna amningsbehåar på lindex. Den här förlossningen vill jag inte vara helt naken, jag vill ha en behå på mig. Dels för att känna mig mindre utelämnad när det kommer ny personal och läkare in i rummet och dels för att jag vill kunna styra när första amningen ska ske. Med Lille E lade barnmorskan honom till bröstet medan jag fortfarande var helt orkeslös, han sög helt fel på bröstvårtan och åstadkom en rejäl blodblåsa som sen tros ha orsakat den svåra bröstinfektion som jag fick dras med i sex månader. Jag har också köpt amningsinlägg, näsdroppar och cerat. Jag har tvättat lillebrors nya fina filtar och packat ner tre, samt Lille Es overall han hade som nyfödd som är en åkpåse som passar babyskyddet.

I veckan har jag även hämtat ut babyboxarna jag beställt på nätet. De är ju gratisprodukter från företag. Se länk här. Liberos, som man hämtar ut på Ica Maxi, var helt klart bäst. Den innehöll både blöjor, bindor, babyolja och salvor, samt lite produkttester. Mycket av det åkte ner i BB-väskan. Loyds apoteks babybox var absolut sämst! Den innehöll bland annat en flaska vatten!! Alltså en vanlig petflaska med skruvkork, innehållandes naturellt vatten… märkligt! Sen innehöll den öronproppar, vilket var ännu märkligare! Extremt oetisk signal till nyblivna föräldrar, tycker jag. Och i övrigt var det endast produktprover i små engångsförpackningar med tex tvättmedel och hudkräm för kvinnor. En helt menlös och väldigt udda babybox som alltså inte hade med barn att göra. Apoteksgruppen babybox ”Baby to be” var bättre och gav både tidningen Vi Föräldrar, babysalvor, en napp, en snuttetrasa från Gegamojja och även rabattkuponger som var bra. Vi föräldrars Babybox var inte nån ”Box”, utan en tidning och rabattkuponger. Väldigt roligt dock att man fick en kupong på Kappahl att hämta ut en helt gratis, valfri body! Nu väntar jag på babyboxen från Apoteket Hjärtat och Babyland, som skickas hem till en. För mig är detta en bra process i förberedelserna. Jag slipper obehaget med att köpa saker, vilket alltid ändå drar fram tanken ”Tänk om något händer och jag aldrig får användning…”, samtidigt som jag ändå får hem grejer som hör till en liten bebis. En liten napp tex! E har aldrig velat ha napp och jag kommer nog inte propsa på att Lillebror ska ha det heller, det funkar bra utan, men ändå så fint att hålla en napp i handen! Att tänka att vi snart får träffa honom.

Så BB-väskan är snart färdigpackad. Maken ska bara köpa hem vad han vill ha med sig i snacks och mat. Till helgen blir nog spjälsäng och annat färdigt. Vi har beställt en ergobaby bärsele med spädbarnsinlägg på nätet, och en ny babysitter. Med E fick jag låna en ergobaby en gång när han var sjuk och skrek i flera dygn, den var underbar. Han kunde sova i den och vara nöjd, och jag fick inte ont i axlarna. Baby Björn selen som vi hade själva gillade aldrig E och hag fick dessutom ont överallt av den. Det jag har kvar att köpa är ett babynest! Det hade vi inte till E, och han ville aldrig sova annat än i famnen. Nu blir det svårt att serva Lillebror på samma sätt, i och med att E finns, så jag tänker att ett babynest kanske kan hjälpa till att göra vagnen och sängen tryggare.

Snart är det nyår! Vi ska fira hemma med mat från catering, vilket känns både skönt och klokt. Efter nyår hoppas jag på mycket lugn och ro tills bebisen kommer!

Gott nytt år till er alla!! Låt 2016 bli till vårt år!

Många kramar

L

2 Responses to “Vecka 37. Förberedelser i sällskap av ständig oro…”

  1. nabbarochklor skriver:

    Åh så härligt Lina! Så skönt att höra ifrån dig och att allt går så bra! Ja, nu är det vårt år<3 KRAM

  2. Lina skriver:

    Sitter uppe på natten och ammar min lilla tjej och läser. Så fint att du förbereder dig. Jag önskar så att allt kommer att gå bra för dig och att du också snart får såna här fina stunder med fin lilla son. Önskar dig ett gott 2016! Det tycker jag faktiskt att vi är värda efter allt detta. ❤️

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu