02 JulMindre socker ger bättre IVF!!

Jag insåg idag att jag helt glömt, eller inte orkat, skriva om mina egna försök att öka chanserna under vår senaste IVF (nr 5). Det hela började som ett försök att gå ner i vikt innan en möjlig graviditet för att kanske minska mina problem med foglossning denna gång. Jag är normalviktig, men jag gick upp rätt snabbt förra graviditeten och nu behövde jag dessutom bli av med ett par kilo för att komma ner i mina favoritjeans. Jag avskyr dieter och är faktiskt helt emot dem. När jag behöver gå ner några kilo så slutar jag med bröd, rent socker och så äter jag mindre pasta/ris och potatis på kvällen och ökar på med tillbehöret istället som ofta innehåller proteiner. Jag ser det inte ens som en diet, bara sunt tänk kring mat. Så jag körde min gamla taktik. Att ”gå av socker” är för jävligt. Socker är min enda lilla extra tröst i vardagen. Ja, pepp och belöning också. Jag dricker sällan, röker inte, gillar inte kaffe, spelar inte osv. Men choklad.. och coca cola. Ja tack! Den första månaden, månaden innan IVFen, var tråkig som tusan. Åh, vad jag saknade sockret. Samtidigt skrev min IVF-kompis (http://syskonjakt.wordpress.com) om att hon hittat en artikel om att mindre kolhydrater ger bättre förutsättningar för embruoutveckling och äggmognad. Det går inte att länka till artikeln, men om ni googlar ”IVF outcome low carb” så hitttar ni den på medscape. Jag blev taggad att fortsätta att hålla nere på sockret under IVF:en. Ni som följt mig här vet ju att min femte IVF har gått extremt bra, den går inte ens att jämföra med de andra! 15 ägg, varav 13 mogna, 12 befruktade och fina på dag 2, vidareodlade till dag 5 vilket gav oss fyra fina blastocyster, tre till frysen och ett till mig. Jag blev gravid men fick tidigt missfall.

Jag tog upp detta med min läkare på Nordic IVF, Pia Sandén, och hon tyckte att det var intressant. Hon tyckte att det var spännande att det forskas i detta och att resultatet av studien såg väldigt bra ut. De har pratat om artikeln på kliniken och sköterskorna har också pratat med mig om den. Om någon frågar mig nu så är jag övertygad om att kosten har betydelse för IVF-resultatet. Jag kommer aldrig göra en IVF utan att ge mig själv sockerförbud igen. Höga blodsockernivåer och pendlande blodsocker kan vara toxiskt för äggceller och embryon, jag tänker inte ta den risken framöver. Mina andra IVFer har jag nog omedvetet ätit mer socker än vanligt, som tröst och pepp liksom. En spruta och så ett choklad, typ. Ni som planerar IVFer nu -Dra ner på sockret än månad innan och håll er borta från socker och bröd under IV-perioden! Det kan vara värt det!!

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu