04 JunÄggplocket är över, puhhh!

15 ägg

Det är lika nervöst varje gång det är dags för äggplock. Det känns som att det är den första gången varje gång. Och upplevelserna av äggplocken är också olika från gång till gång. Gör det ont att göra ett äglock?  Ja, ibland, ibland inte. Om det är många ägg är riskerna större att det gör ont. På Nordic IVF Malmö har jag ändå haft mina bästa och mest smärtfria äggplock. På RMC var det värst!

Vi gick upp i tidigt och var på Nordic IVF vid 8. Maken fick gå iväg direkt och lämna sitt prov medan jag och lille E fick hänga i vårt rum. Rummen på Nordic är små och enkla, men ljusa och med stora fönster. Förra gången var det inga problem att ha med E men dag var han sjövild! Han verkade minnas från sist att sköterskorna i de rosa tröjorna hade kommit och hämtat mig så varje gång personalen kom in i rummet så tjöt han och blev arg och skrek MAMMA för full hals. Det var lite kämpigt. Nålen i  handen sattes på första sticket och jag bytte om till de ”snygga” kläderna. Vi var ensamma där idag så E kunde springa upp och ner i korridoren och maken fick jaga honom som en tok. Jag gillar sköterskorna på Nordic IVF. Narkossköterskan Annika är min favorit. Hon är så himla snäll och får  mig att känna mig så trygg och väl omhändertagen. Idag fick jag träffa en ny läkare, hon hette Sorana och har varit på Cura Öresund tidigare. Hon var också jätte rar och otroligt lätt att prata med. Hon tog sig all tid i världen att svara på frågor och berätta allt igen. Egentligen är det märkligt att jag fortfarande har frågor trots att det var femte gången jag var med om äggplock.

När de gjorde ultraljudet innan plocket så blev jag förvånad! Det såg ut att vara hur många ägg som helst. Riktiga vindruvsklasar på båda sidor, trots att det bara fanns tre på vänster äggstock i fredags. Största äggblåsan var 24 mm och allt såg väldigt fint ut, sa Sorana. Livmoderslemhinnan var 12 mm tjcok, vilket också är bra. Jag fick morfin intravenöst och sen började plocket. Vi pratade på, jag, Annika och embryologen, och allt gick smärtfritt på vänster sida. På höger sida hade jag flest och efter ett antal stick började det göra ont. Annika gav mig mer morfin. När Sorana sa att det bara var tre blåsor kvar bad jag om ännu mer för nu gjorde det rejält ont. Jag fick en dos med något annat medel och sen stod jag ut. Det blev fem stick till. Lite blödig blev jag av medicinen så tårarna rann när det var klart. Embryologen meddelade att det blivit 15 ägg!! Hon hade tappat räkningen under plocket. 15!! Det är helt otroligt! Innan har jag fått 8, 1, 4 och 10 ägg i den ordningen. Sorana hade punkterat 17 blåsor.

Direkt efteråt hade jag rejält ont. På vägen hem köpte vi en värmedyna till magen och den har jag sovit med hela dagen. Jag är mer än nöjd med resultatet idag. Men av erfarenhet vet jag att antalet idag inte är det viktigaste. Imorgon får vi reda på hur många som befruktats och överlevt befruktningen och det är det som är viktigt. Vi siktar på en femdagars odling med återföring på måndag. Men för att det ska bli verklighet måste fem embryo leva på lördag. Nu håller jag tummarna för mina femton vackra ägg och skickar positiv energi med kärlek till dem i labbet på Nordic….

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu